Saunan pesu Turku

palvelut_saunan-pesu

Saunan pesu Turku

Miksi saunan pesu Turku?

Sauna kestää käyttöä pitempään, kun siitä pitää erityisen hyvää huolta! Saunan puhtaana pito on tärkeää myös saunottajien terveyden kannalta. Saunan pesun laiminlyönti taas voi lopulta johtaa saunan tuhoutumiseen ja homehtumiseen, mikä puolestaan vaatii välittömiä korjaustoimenpiteitä. (Saunan pesu Turku)

Miten puusaunasta tulisi pitää huolta saunomisen jälkeen?

On erityisen tärkeää, että kuivat saunaa aina hyvin jokaisen käytön jälkeen, sillä ylimääräinen kosteus on puulle haitallista se voi aiheuta hometta ja lahoamista sekä edesauttaa mikrobien lisääntymistä. Saunomisen jälkeen ylimääräisen veden voi ensin kerätä pois kostealla kangasliinalla, minkä jälkeen pitämällä saunaa vielä vähän aikaa päällä saa myös lauteet ja seinät hyvin kuivaksi.  Lattia ja jalkataso tulee myös puhdistaa erityisen tarkasti, sillä kaikki roskat ja liat ovat potentiaalisia kasvualustoja bakteereille. (Saunan pesu Turku)

Mitä pesuaineita voi käyttää saunan pesuun?

Tavalliseen saunan pesuun tulisi käyttää yleis- tai erikoisia saunan pesuun tarkoitettuja pesuaineita, jotka ovat yhteensopivia puisten pintojen kanssa. Saunan pesua voi myös tehostaa käyttämällä puulle sopivia desifiointi- sekä kalkinpoistoaineita. Esimerkiksi perhydroli tai sitä sisältäviä pesuaineita voi  turvallisesti käyttää saunan pesuun, sillä se ei jätä myrkyllistä jälkeä. Myös muut etiikan, sitruunan tai viinirypälehappoa sisältävät aineet ovat hyviä. Klooria sisältävien aineiden käyttöä tulisi taas välttää. Se voi imeytyä puuhun ja taas vapautua saunomisen yhteydessä hengitettävään ilmaan. Myös muut puun pinnoille ei tarkoitettujen kemikaalien myrkylliset aineet tunkeutuvat puuhun ja vapautuvat korkeissa lämpötiloissa. Ole tarkkana aineen valinnassa! (Saunan pesu Turku)

Miten usein saunaa kannattaa pestä?

Sauna tulee putsata ja kuivata jokaisen saunomiskerran jälkeen. Sen sijaan perusteellisempi pesu juuri mainitsemia saunan pesuun sopivia aineita  käyttäen tulisi tehdä myös säännöllisesti käytön tiheydestä riippuen joko kerran kuukaudessa tai pari kolme kertaa vuodessa. (Saunan pesu Turku)

Miten saunan kuntoa voi ylläpitää pesun lisäksi?

Laudeliinojen käyttö ja suihkussa käyminen ennen saunomista estää hien ja lian joutumista puisiin rakenteisiin ja täten myös estää homeen syntymistä sekä vähentää puussa syntyviä vaurioita .

Mikäli on mahdollista kerran vuodessa puiset osat tulisi käsitellä hiekkapaperilla ja hiomakoneella. Tämä mahdollistaa saunan käyttöajan pitenemisen.

Saunan kuivana pidosta onkin puhuttu jo paljon, mutta sen lisäksi on myös tärkeää kiinnittää huomioita ilmanvaihtoon ja lämpötilaan, jonka avulla sauna saadaan kuivattua.

Muista myös välillä tarkistaa lattiakaivon kuntoa. (Saunan pesu Turku)

Miten saunaa ei kannata pestä?

Puusaunaa ei kannata pestä puulle sopimattomilla aineilla, se voi olla myös turvallisuusriski! Puu on huokoista materiaalia ja tällöin sille sopimattomat aineet voivat tunkeutua laudeisiin ja vapautua aina saunomisen yhteydessä hengitettävään ilmaan. Muun muuassa klooria sisältäviä aineita kannattaa välttää. Terveysriskin lisäksi saunan materiaalille sopimattomat aineet aina vaurioittavat sitä, mikä vähentää saunan käyttöikää.

Saunaa ei myöskään tulisi pestä painepesurilla tai muillakaan letkuilla. Näissä ongelmana on se, että vesi tulee liian kovalla paineella ja  voi vaurioittaa puisia osia (Saunan pesu Turku)

Alla olevasta ohjauksesta löydät yhteenvedon yleisistä ohjeista perusteelliselle saunan pesulle:

 • Tarkista kivien kunto ja vaihda huonokuntoiset  uusiin.
 • Poista irtoroskat ja imuroi lattiat ja lauteet tai harjaa pitkävartisella harjalla tai lastalla. Muista myös seinät ja katto.
 • Kastele puupinnat lämpimällä vedellä, jotta puun huokoset aukeavat.
 • Pese yleispuhdistusainevedellä tai saunanpuhdistusaineella ja pehmeällä harjalla tai hankauspesimellä.
 • Vältä klooripitoisia puhdistusaineita. Kloori voi imeytyä puuhun ja sitä voi vapautua ilmaan saunaa lämmitettäessä. 
 • Sauna tulisi siivota desifiointi-ja kalkinpoistoaineen avulla. Voit käyttää myös perhydrolia, koska se ei jätä myrkyllisiä jälkiä. Myös muut etiikan, sitruunan tai viinirypäleiden erityiset aineet ovat hyviä.
 • Huuhtele kylmällä vedellä puun huokosten sulkemiseksi. 
 • Puhdista myös lattiakaivo.
 • Tuuleta tilat raikkaaksi.
 • Puhdistamisen jälkeen pidä saunaa pieni hetki päällä, jotta sauna kuivuu.
 • Nauti hyvistä löylyistä!

Mikäli haluat ulkoistaa saunan pesua ammattilaiselle ole yhteydessä ja varaa aikaa tai pyydä alustava tarjous!

Usein kysytyt kysymykset:

 • Saunan seinien sekä lauteiden harjaaminen ja pesu
 • Saunan lattioiden imurointi ja pesu
 • Lattiakaivon puhdistus
 • Otetaan huomioon tilan yksilölliset tarpeet

 • Minimiveloitusaika on 1,5 tuntia
 • Työmäärä riippuu pääsääntöisesti kohteen koosta sekä lähtökunnosta
 • Pyydä alustava tarjous!